Veel mensen begeven zich jaarlijks op de arbeidsmarkt, in diverse settingen. Mensen willen graag veel geven op hun werkplek, maar dit kan leiden tot verschillende werk-gerelateerde problematiek. Denk maar eens aan klachten van de nek, schouders en armen door langdurig beeldschermwerk bij een administratief medewerker of een lopende band medewerker. Of rug- en knieklachten door zwaar fysiek werk in de bouw of vergelijkbare beroepen. Maar denk ook eens aan een magazijn medewerker die zich allerlei houdingen aanmeet om een pallet vol te stapelen.
De bedrijfsfysiotherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is op het gebied van lichamelijke belasting op de werkplek. Dit kunnen allerlei soorten werkplekken zijn. De bedrijfsfysiotherapeut zet zich in voor werkgever en werknemer om gezond werken te optimaliseren. De samenwerking beperkt zich niet alleen tot werkgever en werknemer, maar betrekt wanneer nodig ook arbo-organisaties, bedrijfsartsen en overige medische behandelaars door veelvuldig overleg en adviesdiensten.
Ik, als bedrijfsfysiotherapeut richt mijn werkzaamheden op vier pijlers:
- Preventie
- Fysieke klachten & begeleiding
- Advies
- Training
Preventie
Soms draagt de werkplek bij aan het ontwikkelen van fysieke klachten; dat kan te maken hebben met het werkgedrag, de werkhouding en -taken, de duur van werktaken en de organisatie van het werk. Om klachten en uitval te voorkomen kun je als werkgever een werkplekonderzoek laten uitvoeren. Ook kan ik als bedrijfsfysiotherapeut incompany aanwezig zijn waarbij ik binnen het dagdeel preventieve rondgang kan uitvoeren. Bij zo’n rondgang let ik op de werkhouding en werkgedrag van de werknemers tijdens hun werkzaamheden. Ook kunnen werknemers mij vragen stellen over fysieke problematieken waar ze tegen aan lopen.
Met een werkplekonderzoek wordt de medewerker, het werk en de werkplek geanalyseerd en zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd. De werkplek zal volledig ondersteunend ingericht worden op de specifieke knelpunten van de medewerker waardoor de lichamelijke belasting minimaal is. Door dit op elkaar af te stemmen, kan in veel gevallen verzuim voorkomen worden. Tijdens een werkplekonderzoek speelt het gedrag een belangrijke rol. Hoe gaat de medewerker om met zijn werkplek? Neemt de medewerker voldoende pauze? Hoe zit het met de ervaren stress?
Fysieke klachten & begeleiding
Wanneer een werknemer al in het verzuim zit, hoe kun je dan op een verantwoorde manier het werk weer oppakken? Daar ga ik samen met de medewerker, leidinggevende en eventueel bedrijfsarts mee aan de slag. Het doel is fysieke klachten te verminderen en weer gezond en vitaal te kunnen werken.
Daarbij wordt gelet op de problemen die met het werk te maken hebben, maar wordt ook rekening gehouden met problemen die niets met het werk te maken hebben. Denk hierbij aan een botbreuk die tijdens vakantie is ontstaan. Door de klacht te behandelen en in te kaderen, kan ik de medewerker begeleiden gedurende de opbouw van taken tijdens het verzuim. Zo kan ik bijdragen aan een goede, stabiele opbouw en een gezonde fysieke belasting van de medewerker zodra hij of zij klaar is om weer aan de slag te gaan.
Advies
Zowel op het gebied van preventie als op het gebied van klachten begeleiding, kan ik diverse adviezen aan medewerker, leidinggevende en bedrijf geven. Deze adviezen hebben betrekking met fysieke belasting & werkplekinstellingen tot zelfs levensstijl adviezen per individuele medeweker. Denk hierbij aan hoe een medewerker in zijn thuissituatie op zijn/ haar houding kan letten zodat de fysieke belasting op het werk als minder zwaar ervaren wordt. Deze adviezen kan ik afstemmen met bedrijfsarts, arbodiensten of overige medisch behandelaars.
Training
Ik kan trainingen geven op het gebied van vitaliteit, gezond werken en bijvoorbeeld til & draag- technieken. Hierbij kan rekening gehouden worden met coaching op de werkvloer. Deze trainingen kunnen bijdragen aan een duurzame gedragsverandering en het voorkomen van (nieuwe) fysieke klachten op de werkvloer.
Zie hieronder een paar voorbeelden van trainingen die ik de afgelopen tijd gegeven heb;
- Training gezond& veilig werken
- Training Sterk in (thuis)werk
- Training fysieke belasting
Waarom kies je voor mij als bedrijfsfysiotherapeut?
Zoals je hier boven leest zijn mijn werkzaamheden divers. Daarom bied ik de mogelijkheid om samen in een vrijblijvend gesprek te onderzoek waar de behoefte zit in het bedrijf. Hierop pas ik het projectvoorstel aan waardoor de dienstverlening op maat geleverd wordt. Ik heb een flexibele werkhouding en kan makkelijk schakelen tussen verschillende lagen in het bedrijf. De afgelopen 6 jaar heb ik ervaring opgedaan binnen verschillende sectoren (o.a. logistiek, chemie, kantoor) op het gebied van fysieke belasting. Ik maak makkelijk contact met de medewerkers en heb een proactieve werkhouding. Mijn drijfveer is om werknemers optimaal inzetbaar te houden met plezier in hun werk!
Samenvattend kan ik als bedrijfsfysiotherapeut dit betekenen:
- Advies op het gebied van fysieke belasting en belastbaarheid, ergonomie, arbo-technische en organisatorische aspecten.
- Voorlichting, gericht op het bevorderen van bewustzijn met betrekking tot de risico’s van de fysieke aspecten van arbeid, het lichamelijk functioneren en het verantwoord gebruik van het lichaam.
- Werk-, til- en houdingsadvies op de werkplek.
- Structureel preventieadvies, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsfysiotherapeutisch spreekuur.
- Individuele begeleiding van werknemers bij verminderde inzetbaarheid en bij re-integratie.
- Analyse van alle aspecten van arbeid, werkplek en werknemer
- Advies met betrekking tot fysieke belasting/belastbaarheid en de juiste werkwijze
- Begeleiding bij herstel van fysieke klachten en bevordering van re-integratie
De producten die ik lever, spitsen zich toe op de risico’s van lichamelijke arbeid op organisatieniveau en op de effecten daarvan op de gezondheid van het individu.
Organisatorisch:
- Onderzoek ten behoeve van risico-inschatting (organisatorisch, technisch of individueel)
- Ondersteuning bij uitvoering en borging van beleid fysieke belasting
- Preventief advies voor inrichting werkplek en/of werkproces
- Werkplekbezoek ter voorbereiding op voorlichting, gerichte instructie of werktechniektraining voor groepen
Individueel:
- Beoordelen fysieke belasting en belastbaarheid voor functie en taken
- Werkplekonderzoek ter voorbereiding op training, advies of coaching
- Ergonomische aanpassingen ter voorbereiding op werkhervatting
- Advies inzake hulpmiddelen en meubilair om klachten te voorkomen of te verminderen
- Korte functionele training op de werkplek
- Opzetten en begeleiden re-integratie trajecten
- Inzicht geven in herstel bevorderende maatregelen